Home PageFacebookRSS News Feed
PocketGPS
Web
Read the current newsletter! Weekly
Newsletter
SatNav,GPS,Navigation
Pocket GPS World - SatNavs | GPS | Speed Cameras: Forums

Pocket GPS World :: View topic - TomTom Go550 Live Mount
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in for private messagesLog in for private messages   Log inLog in 

TomTom Go550 Live Mount
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Pocket GPS World Forum Index -> TomTom Portable Navigation Devices
View previous topic :: View next topic  
Author Message
clay
Occasional Visitor


Joined: Nov 18, 2006
Posts: 45

PostPosted: Sat Feb 20, 2016 1:55 pm    Post subject: TomTom Go550 Live Mount Reply with quote

I have the older version Go550 live & the suction mount snapped a few weeks back & has been replaced by one from Amazon, The issue is the replacement doesn't have the extra black wire & I've lost live services, should this one work ??

http://www.amazon.co.uk/TomTom-LIVE-Active-Dock-Mount/dp/B001JFBEBO
Back to top
View user's profile Send private message
AliOnHols
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Oct 15, 2008
Posts: 1930

PostPosted: Sat Feb 20, 2016 8:00 pm    Post subject: Reply with quote

It looks exactly like the one I use for my Go940 Live so it should do. The Q&A's on the Amazon page seem to support this also.

However, I am confused by your comment
Quote:
.....the replacement doesn't have the extra black wire & I've lost live services.....

What extra black wire? I believe that the live services are supplied via the in-built sim card located inside the TT itself.

If you mean the RDS Traffic cable?, then NO, this does not supply that info.

EDIT - I know RDS isn't Live in the true sense but I'm just trying to cover all the bases.
_________________
Garmin Nuvi 2599
Android with CamerAlert, OsmAnd+, Waze & TT Europe.
TomTom GO 730, GO 930, GO 940 & Rider2.
SatMap Active 10 & 12.
Back to top
View user's profile Send private message
clay
Occasional Visitor


Joined: Nov 18, 2006
Posts: 45

PostPosted: Sat Feb 20, 2016 8:58 pm    Post subject: Reply with quote

This picture is with the new amazon mount


Original mount with traffic info on the right.


old mount with the extra thin black wire
Back to top
View user's profile Send private message
AliOnHols
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Oct 15, 2008
Posts: 1930

PostPosted: Sat Feb 20, 2016 9:21 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for the pictures. I understand your "missing black cable" comment now.
I've not got one of those on my Live mount so, until somebody with a 550 comments, it's probably best to ignore my previous comments about the mount being suitable.
_________________
Garmin Nuvi 2599
Android with CamerAlert, OsmAnd+, Waze & TT Europe.
TomTom GO 730, GO 930, GO 940 & Rider2.
SatMap Active 10 & 12.
Back to top
View user's profile Send private message
DennisN
Tired Old Man
Tired Old Man


Joined: Feb 27, 2006
Posts: 14871
Location: Keynsham

PostPosted: Sat Feb 20, 2016 11:50 pm    Post subject: Reply with quote

That extra black wire was the aerial for RDS-TMC Traffic. It did NOT do Live Traffic, which as Ali said, was via the built in SIM and required subscription. Only later mounts had that wire, my first one didn't, my second one did. The 550 would automatically use RDS-TMC service if the LIVE service didn't connect. Because I consider RDS-TMC to be vastly inferior to LIVE Traffic, I did my utmost to disable it, because mine only connected to it by default.
_________________
Dennis

If it tastes good - it's fattening.

Two of them are obesiting!!
Back to top
View user's profile Send private message
clay
Occasional Visitor


Joined: Nov 18, 2006
Posts: 45

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 12:36 am    Post subject: Reply with quote

Thanks both of you for your reply's, so the answer most likely is then that the new mount is faulty in some way..

Talking of the traffic & subscriptions Dennis mine expired about two years ago & I still get info... very odd.
Back to top
View user's profile Send private message
AliOnHols
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Oct 15, 2008
Posts: 1930

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 4:13 am    Post subject: Reply with quote

Do you know for sure that it is HD traffic you are receiving and not RDS traffic supplied by that little black cable which is now missing and possibly why your " HD" traffic has stopped?
_________________
Garmin Nuvi 2599
Android with CamerAlert, OsmAnd+, Waze & TT Europe.
TomTom GO 730, GO 930, GO 940 & Rider2.
SatMap Active 10 & 12.
Back to top
View user's profile Send private message
DennisN
Tired Old Man
Tired Old Man


Joined: Feb 27, 2006
Posts: 14871
Location: Keynsham

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 8:41 am    Post subject: Reply with quote

You have a First Edition mount. The 550 is capable of receiving RDS-TMC Traffic via an aerial. Owners of the early one had a separate aerial. The later edition had an aerial fitted to the mount - it was the short black wire which also had a small windscreen sucker.

When first purchased, the 550 had a short period of free HD Traffic. It also had/has the capability to receive RDS-TMC traffic through an aerial. If it had an aerial, the 550 would pick up either HD Traffic if you had a valid subscription AND if it was getting the HD signal via its built in SIM. If the SIM connection failed (no Vodafone phone signal) it would default to using RDS-TMC traffic through its radio aerial. The traffic bar on the TT did not indicate which traffic service it was receiving, merely that it was receiving traffic. For early edition 550s, you had to buy the aerial. For later editions it came already fitted in the mount. You cannot buy that aerial to fit to the mount. You can buy the mount or you can buy a mount without the aerial (which you have done) and then also buy the separate aerial. IF you can find them for these old TTs.

Obviously, you have been sold a First Edition mount and if you don't want to subscribe for HD Traffic, you have to buy a separate aerial. This is a minefield as there were several different aerials for several different TT models. It is a perfect demonstration of the hazards of buying from e-bay (and Amazon in this instance).
_________________
Dennis

If it tastes good - it's fattening.

Two of them are obesiting!!


Last edited by DennisN on Sun Feb 21, 2016 8:57 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
DennisN
Tired Old Man
Tired Old Man


Joined: Feb 27, 2006
Posts: 14871
Location: Keynsham

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 8:52 am    Post subject: Reply with quote

clay wrote:
Thanks both of you for your reply's, so the answer most likely is then that the new mount is faulty in some way..

Talking of the traffic & subscriptions Dennis mine expired about two years ago & I still get info... very odd.

The new mount is NOT faulty, just the early edition without built in aerial. Obviously your broken one DID have the built in aerial and after your traffic subscription expired you reverted to the free RDS Traffic.
_________________
Dennis

If it tastes good - it's fattening.

Two of them are obesiting!!
Back to top
View user's profile Send private message
DennisN
Tired Old Man
Tired Old Man


Joined: Feb 27, 2006
Posts: 14871
Location: Keynsham

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 10:18 am    Post subject: Reply with quote

Here is an aerial option you can buy from TomTom.

http://www.tomtom.com/en_gb/drive/accessories/chargers-cables/drive-easy-traffic-receiver/

Note the price, 49.99. You'd be better off spending the money on renewing the HD Traffic subscription, 47.50 for one year.

Incidentally, have you thought about possibly contacting the Amazon seller telling them you need the one with the included aerial, not that one which hasn't got it? But I have googled and searched and all the mounts I can find don't have the extra built in RDS-TMC aerial.
_________________
Dennis

If it tastes good - it's fattening.

Two of them are obesiting!!
Back to top
View user's profile Send private message
clay
Occasional Visitor


Joined: Nov 18, 2006
Posts: 45

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 5:45 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for the link Dennis as you say its a bit expensive for that cable.

Your correct in saying that my original mount with the extra cable had a sucker to attach it to the screen of the car.

I also was unable to find a mount with the extra wire hence why I purchased this one, I might as well keep it at least the sat nav works.

I'm a little confused as to which traffic service I'm receiving its only basic stuff like road works info & on the odd occasion will ask if I would like to take a faster route.
Back to top
View user's profile Send private message
AliOnHols
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Oct 15, 2008
Posts: 1930

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 6:08 pm    Post subject: Reply with quote

If you are no longer getting traffic data with the new mount you were getting RDS traffic supplied by the little black cable on the old mount.
_________________
Garmin Nuvi 2599
Android with CamerAlert, OsmAnd+, Waze & TT Europe.
TomTom GO 730, GO 930, GO 940 & Rider2.
SatMap Active 10 & 12.
Back to top
View user's profile Send private message
DennisN
Tired Old Man
Tired Old Man


Joined: Feb 27, 2006
Posts: 14871
Location: Keynsham

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

clay wrote:
I'm a little confused as to which traffic service I'm receiving its only basic stuff like road works info & on the odd occasion will ask if I would like to take a faster route.
I too am a little confused - you should not be receiving ANY traffic information at all. With no subscription to HD Traffic you certainly won't be getting HD Traffic. And without a RDS/TMC aerial you shouldn't be getting that either. I can only imagine that you are occasionally getting some freak pickup of the radio signal - the device can receive radio but normally needs an aerial to do so.
_________________
Dennis

If it tastes good - it's fattening.

Two of them are obesiting!!
Back to top
View user's profile Send private message
clay
Occasional Visitor


Joined: Nov 18, 2006
Posts: 45

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 9:26 pm    Post subject: Reply with quote

Dennis the information I receive on the vertical bar on my second picture is that from RDS of HD traffic ?
Back to top
View user's profile Send private message
DennisN
Tired Old Man
Tired Old Man


Joined: Feb 27, 2006
Posts: 14871
Location: Keynsham

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 10:08 pm    Post subject: Reply with quote

You describe that picture as "Original mount with traffic info on the right."

If you didn't have a HD Traffic subscription, it cannot have been HD Traffic, so by default it must be RDS-TMC Traffic. HD comes via Vodafone 2G signal, to a SIM card in the TomTom and if you don't have a contract (subscription) you don't get service. RDS-TMC comes via a radio aerial and is broadcast by a radio station (somebody other than TomTom). Get an aerial and you can listen to the radio programme free for as long as the radio broadcasts. When I had only RDS-TMC I decided that I could get just as good a service by listening to BBC Radio 5 Live on my car radio - traffic info read out by them every 15 and 45 minutes past the hour and as such, not much use.

You haven't said, so I am guessing that you took the picture with your previous mount attached - so although it was busted, the cable aerial was still attached and working.

Both HD and RDS traffic show the same sidebar.
_________________
Dennis

If it tastes good - it's fattening.

Two of them are obesiting!!
Back to top
View user's profile Send private message







Posted: Today    Post subject: Pocket GPS Advertising

Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Pocket GPS World Forum Index -> TomTom Portable Navigation Devices All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group
phpBB port v2.1 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.4 standalone was developed and tested by:
ArtificialIntel, ChatServ, mikem,
sixonetonoffun and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.1 by Nuke Cops 2003 http://www.nukecops.com

Make a Donation



CamerAlert Database

Click here for the PocketGPSWorld.com Speed Camera Database

Download Speed Camera Database
20.081 (03 Aug 22)



WORLDWIDE SPEED CAMERA SPOTTERS WANTED!

Click here to submit camera positions to the PocketGPSWorld.com Speed Camera Database


12mth Subscriber memberships awarded every week for verified new camera reports!

Submit Speed Camera Locations Now


CamerAlert Apps



iOS QR Code






Android QR Code







Terms & Privacy


GPS Shopping