Home PageFacebookRSS News Feed
PocketGPS
Web
Read the current newsletter! Weekly
Newsletter
SatNav,GPS,Navigation
MacFixer, the iPhone, iPod, and iPad specialists
Pocket GPS World - SatNavs | GPS | Speed Cameras: Forums

Pocket GPS World :: View topic - How to update Maps in Nuvi 350?
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in for private messagesLog in for private messages   Log inLog in 

How to update Maps in Nuvi 350?
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Pocket GPS World Forum Index -> Garmin Portable Navigation Devices
View previous topic :: View next topic  
Author Message
__spc__
Occasional Visitor


Joined: Dec 02, 2006
Posts: 15
Location: Bridgend, Wales, UK

PostPosted: Sat Jul 12, 2008 1:44 pm    Post subject: How to update Maps in Nuvi 350? Reply with quote

Hi,

I have a Nuvi 350 with NT9 Europe maps, and I've just bought and installed on my PC City Navigator NT 10.

When I select all the maps to update to my Nuvi, it tells me I only have 220MB left, and need ca. 1.4GB.

Do I need to get the old maps off the Nuvi first, and if so, how?

Thanks for any pointers...
_________________
Garmin Nuvi 2445LM
Back to top
View user's profile Send private message
PaulB2005
Pocket GPS Moderator
Pocket GPS Moderator


Joined: Jan 04, 2006
Posts: 9323
Location: Durham, UK

PostPosted: Sat Jul 12, 2008 2:39 pm    Post subject: Reply with quote

Does the 350 have an SD Card slot? If so you might have to send the maps to the SD Card and keep them there.
Back to top
View user's profile Send private message
__spc__
Occasional Visitor


Joined: Dec 02, 2006
Posts: 15
Location: Bridgend, Wales, UK

PostPosted: Sat Jul 12, 2008 4:14 pm    Post subject: Reply with quote

It does have an SD slot, but I don't have a spare card and don't really want to have to buy one.

Using Map Source, I grouped the UK maps into a .gdb file, and the Spain maps also. I uploaded the Spain maps, then the UK maps, but the Nuvi only shows the following to be present:
City Navigator Europe NT 2008 [1] UK
City Navigator Europe NT v9

Both are ticked, so how do I know which UK maps the Nuvi is using? Also, where's the Spain maps?

Before I bought the Map upgrade, I thought it would be a simple case of replacing the maps already on the Nuvi. Seems that's not to be...
_________________
Garmin Nuvi 2445LM
Back to top
View user's profile Send private message
__spc__
Occasional Visitor


Joined: Dec 02, 2006
Posts: 15
Location: Bridgend, Wales, UK

PostPosted: Sat Jul 12, 2008 8:50 pm    Post subject: Reply with quote

OK,

Having done some more reading (now I know what I should have been searching for), I have a simple question.

Can I delete the 1.3GB garmin/gmapprom.img file from the device and just have garmin/gmapsupp.img? (Or rename the new gmapsupp.img to gmapprom.img?)
_________________
Garmin Nuvi 2445LM
Back to top
View user's profile Send private message
Scarecrow
Lifetime Member


Joined: Jun 09, 2006
Posts: 185
Location: Kent

PostPosted: Sat Jul 12, 2008 10:56 pm    Post subject: Reply with quote

Don't know about the problems you are having loading your new maps, but would advise that you backup up your map files before deleting anything, just so that you have something to restore if it all goes tits up.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
tsdinos
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Jun 03, 2006
Posts: 119

PostPosted: Mon Jul 14, 2008 3:01 am    Post subject: Reply with quote

__spc__ wrote:
OK,

Having done some more reading (now I know what I should have been searching for), I have a simple question.

Can I delete the 1.3GB garmin/gmapprom.img file from the device and just have garmin/gmapsupp.img? (Or rename the new gmapsupp.img to gmapprom.img?)


Yes you can. Just keep a copy of the old maps somewhere in your computer just in case anything goes wrong. You will have to rename it to gmapprom for the unit to recognise it
Back to top
View user's profile Send private message
__spc__
Occasional Visitor


Joined: Dec 02, 2006
Posts: 15
Location: Bridgend, Wales, UK

PostPosted: Mon Jul 14, 2008 9:04 pm    Post subject: Reply with quote

Trying it now....
_________________
Garmin Nuvi 2445LM
Back to top
View user's profile Send private message
__spc__
Occasional Visitor


Joined: Dec 02, 2006
Posts: 15
Location: Bridgend, Wales, UK

PostPosted: Mon Jul 14, 2008 10:39 pm    Post subject: Reply with quote

Well that's Censored the unit then!

It says loading maps, then runs a green progress bar across the screen, and jams on 90%.

It won't even register as a USB device with my PC so I can't copy the old file back....

Help please - I need this unit in a few weeks time to drive abroad with...
_________________
Garmin Nuvi 2445LM
Back to top
View user's profile Send private message
Kolster
Occasional Visitor


Joined: Apr 01, 2006
Posts: 42
Location: Sunny Southport

PostPosted: Tue Jul 15, 2008 6:42 am    Post subject: Reply with quote

__spc__ wrote:

Help please - I need this unit in a few weeks time to drive abroad with...


Give Garmin a call on 0808 238 0000 (within U.K.) very helpful, talked me through my map install on a 350.

John
Back to top
View user's profile Send private message
nuvi350za
Occasional Visitor


Joined: Jul 15, 2008
Posts: 11

PostPosted: Tue Jul 15, 2008 10:50 am    Post subject: Reply with quote

PaulB2005 wrote:
Does the 350 have an SD Card slot? If so you might have to send the maps to the SD Card and keep them there.



Maybe it's work, I'm just to try in this evening.

Thanks a lot.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BigPerk
Frequent Visitor


Joined: Sep 06, 2006
Posts: 1618
Location: East Hertfordshire

PostPosted: Tue Jul 15, 2008 12:38 pm    Post subject: Reply with quote

__spc__ - yes, I was a bit afraid of something like that happening. And I tend to forget that taking a backup isn't necessarily foolproof if you lose the PC connectivity - I've nearly been caught out by this, as some others have too.

I think you will have to go to Garmin as suggested as it's almost certainly corrupted now - is it new enough for you to go back to the retailer, who might also know enough to recover your unit? Is it under warranty (assuming it's still valid)?

But another (much less likely) possibility is trying to get into the unit's software in some way. Does anyone still recall the discussions on these forums of the various "press-screen-area/turn on/reset" type of combinations which give access to various Garmin mangement screens? Do they know of any such command which might help here?
_________________
David
(Navigon 70 Live, Nuvi 360)
Back to top
View user's profile Send private message
__spc__
Occasional Visitor


Joined: Dec 02, 2006
Posts: 15
Location: Bridgend, Wales, UK

PostPosted: Tue Jul 15, 2008 6:08 pm    Post subject: Reply with quote

Hooray - it works!

I had left the SD Card in the unit, which had a smaller set of the new Europe maps (so as to fit on the 1GB card).

Removing that, the unit now starts as it should and recognizes the new maps being installed.

So, in short, to update the new NT10/2008 maps on the Nuvi 350:

1. Attach Nuvi to PC, then MOVE the /garmin/gmapprom.img map file from the Nuvi to the PC (as a backup).
2. Using Map Source, select all the map regions, rename the map set as appropriate, then send to device.
3. When the process is complete (ca. 2hrs), rename the new ca. 1.3GB /garmin/gmapsupp.img to /garmin/gmapprom.img.
4. Disconnect & restart the unit.

Worked fro me, and 4 simple steps.

SO WHY DOESN'T GARMIN TELL YOU DO THIS AFTER YOU UNLOCK YOUR NEW MAPS??!!

Thanks for all help offered, my unit's working again!
_________________
Garmin Nuvi 2445LM
Back to top
View user's profile Send private message
philpugh
Lifetime Member


Joined: Dec 28, 2005
Posts: 2003
Location: Antrobus, Cheshire

PostPosted: Tue Jul 15, 2008 8:47 pm    Post subject: Reply with quote

__spc__ wrote:
Hooray - it works!

I had left the SD Card in the unit, which had a smaller set of the new Europe maps (so as to fit on the 1GB card).

Removing that, the unit now starts as it should and recognizes the new maps being installed.

So, in short, to update the new NT10/2008 maps on the Nuvi 350:

1. Attach Nuvi to PC, then MOVE the /garmin/gmapprom.img map file from the Nuvi to the PC (as a backup).
2. Using Map Source, select all the map regions, rename the map set as appropriate, then send to device.
3. When the process is complete (ca. 2hrs), rename the new ca. 1.3GB /garmin/gmapsupp.img to /garmin/gmapprom.img.
4. Disconnect & restart the unit.

Worked fro me, and 4 simple steps.

SO WHY DOESN'T GARMIN TELL YOU DO THIS AFTER YOU UNLOCK YOUR NEW MAPS??!!

Thanks for all help offered, my unit's working again!


Glad you got it working but GARMIN don't need to tell you anything about this...

There are two ways provided by GARMIN.

Do the upgrade from the upgrade DVD - it does this automatically.. This creates a new gmapprom.img (and other supporting files).

or...

Use MapInstall (supplied on the DVD) which allows you to add specific regions (selected like you do in MapSource). This produces a gmapsupp.img on your unit (or SD card if you like).

In the latter case you could use this method to add another specific region to (say) a UK only unit. If you already have a full European unit - a simple upgrade works automatically - with a FULL unit backup (a must do step) it takes upto 2 hrs to upgrade a 660 to 2008NT.
_________________
Phil
Back to top
View user's profile Send private message
BigPerk
Frequent Visitor


Joined: Sep 06, 2006
Posts: 1618
Location: East Hertfordshire

PostPosted: Wed Jul 16, 2008 2:03 pm    Post subject: Reply with quote

__spc__ - Before you changed your file names, you said that with just UK & Spain loaded the unit routed you between the two ok. I would be interested to know if, now, it will still successfully route you between two countries through an unloaded/unchecked country. I feel it won't but would like to know for future reference on my Garmin.

Many thanks.
_________________
David
(Navigon 70 Live, Nuvi 360)
Back to top
View user's profile Send private message
__spc__
Occasional Visitor


Joined: Dec 02, 2006
Posts: 15
Location: Bridgend, Wales, UK

PostPosted: Wed Jul 16, 2008 7:28 pm    Post subject: Reply with quote

@BigPerk

I no longer have the UK/Spain map set - but I am tempted to create one and upload it; even simpler, create a new mapset from two separate and small map sections!
So, I can't answer your query, but I will try one day soon. Just not before I need my Nuvi for holiday duties!
_________________
Garmin Nuvi 2445LM
Back to top
View user's profile Send private message







Posted: Today    Post subject: Pocket GPS Advertising

Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Pocket GPS World Forum Index -> Garmin Portable Navigation Devices All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group
phpBB port v2.1 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.4 standalone was developed and tested by:
ArtificialIntel, ChatServ, mikem,
sixonetonoffun and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.1 by Nuke Cops 2003 http://www.nukecops.com

Make a Donation



CamerAlert Database

Click here for the PocketGPSWorld.com Speed Camera Database

Download Speed Camera Database
20.082 (10 Aug 22)



WORLDWIDE SPEED CAMERA SPOTTERS WANTED!

Click here to submit camera positions to the PocketGPSWorld.com Speed Camera Database


12mth Subscriber memberships awarded every week for verified new camera reports!

Submit Speed Camera Locations Now


CamerAlert Apps



iOS QR Code






Android QR Code







Terms & Privacy


GPS Shopping