Home PageFacebookRSS News Feed
PocketGPS
Web
SatNav,GPS,Navigation
Pocket GPS World - SatNavs | GPS | Speed Cameras: Forums

Pocket GPS World :: View topic - Newbie Help Please - no GPS signal
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in for private messagesLog in for private messages   Log inLog in 

Newbie Help Please - no GPS signal

 
Post new topic   Reply to topic    Pocket GPS World Forum Index -> TomTom Software-Only Products
View previous topic :: View next topic  
Author Message
chandwpl
Occasional Visitor


Joined: 16/03/2003 00:51:47
Posts: 13
Location: United Kingdom

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

Hello all,



Has anyone had any problems with getting a GPS signal?



I am using an Ipaq 3970 with 128mb CF sleeve and TTN2.01 kit (with receiver).



I have loaded up the maps onto the CF, and the programs onto the PPC.



When I connect the receiver up with the Ipaq at 1st everything looks promising.....the lights switch on in the GPS receiver, the car cigarette lighter, and the Ipaq is "charging". After a while, the GPS receiver light goes from flashing red, to flashing green.



I then open TTN and go "File, GPS status".



A new screen appears. I click on STATUS at the bottom, and up pops the next screen, with everything "greyed out".



In the instruction manual/booklet, if the connection is good, I should get a "busy indicator" in the bottom right.   Even after 2 hours, I get nothing, and everything stays greyed out.



(Needless to say, in TTN, I a,m always getting the "GPS not reliable" message)...Grrrrrr.......



All my connections seem OK. Today, the seller suggested I activate TTN. Well, I just went through the process and ttcode.com reckons the software has already been activated!



A question......does activation happen automatically, or do I have to enter something into the web site or my PPC? As far as activation goes, all I did was agree to go onto the net when prompted.



Any advice is much appreciated.



Many Thanks in advance



chandwpl
Back to top
View user's profile Send private message
Dave
Frequent Visitor


Joined: Sep 10, 2003
Posts: 6460
Location: UK

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

I haven't tested the new receiver, so I'm not too sure whether the green flashing is trying to acquire or it has acquired.



You do need to activate the software before you can use it. You don't have to activate the receiver though.



A quick way to test whether there's a problem with the hardware is to download WinFast Navigator from our downloads page, install it to your Pocket PC, soft reset the Pocket PC (and don't load TomTom or the GPS Status page. Now run the Navigator icon on the Start menu. Make sure the cable is connected to the Pocket PC and ignition is on, then tap VIEW | SIGNAL, then TOOLS | PORT SETTINGS | NMEA | SERIAL COM1 and 4800 for the Baud Rate. Tap OK and it should start connecting to the receiver and you should start to see some red circles appear. Red means it doesn't have a lock, blue circles/balls mean it's acquiring data from that satellite, green means it has all the data it needs from that satellite number. You should eventually get 4 or more go green, within about a minute (make sure the GPS receiver has a good view of the sky). If you don't get 4 or more turn green, there's a problem with the hardware, or the line of sight from the receiver to the sky.



This GPS receiver should acquire a fix within a minute, although sometimes receivers can take longer on their first fix, up to 15-20 mins. It does however look like someone's already activated it, I take it from seller you mean you've purchased this privately ?



TomTom will allow you to activate it once on the Pocket PC, and only allow you to activate it on another Pocket PC 7 days after the initial activation, and on a 3rd Pocket PC 183 days after the 2nd activation. Sometimes activation can fail if you're behind a firewall.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
RichDem
Frequent Visitor


Joined: 12/12/2002 11:57:47
Posts: 259
Location: East Yorkshire

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

Dave,



I have a 9532, the green light flashes once per second to indicate a 3D fix and if it flashes twice per second it indicates only a 2D fix.



Hope this helps



Richard
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
nicknick
Regular Visitor


Joined: 03/02/2003 17:18:53
Posts: 154

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

I'm presuming that you've actually set up TTN in the GPS setup screen to use the TTN receiver on the correct port?



NN
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
chandwpl
Occasional Visitor


Joined: 16/03/2003 00:51:47
Posts: 13
Location: United Kingdom

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

Dave,



Many Thanks for the reply. I will test this out tomorrow and let you know.



FYI I bought off TotalPDA, not privately.



NN,



I'm not really sure what you're saying. In the "GPS" screen (right of "STATUS" screen), at the top, there are 2 greyed out boxes. First box says "TTN" and 2nd, says, "Serial on USB port". There is a big tick to the left of these 2 boxes.



I THINK, I connected it correctly. My PPC connect to my desktop PC via USB. Is this what these boxes are referring to? I'm unsure 'cos, when I'm trying to fix to a GPS signal, I am away from my PC and in the car.



Many Thanks again and Goodnight,



Warmest Regards,





chandwpl
Back to top
View user's profile Send private message
aero
Regular Visitor


Joined: 12/03/2003 01:20:45
Posts: 121
Location: United Kingdom

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

Quote 'A question......does activation happen automatically, or do I have to enter something into the web site or my PPC? As far as activation goes, all I did was agree to go onto the net when prompted'



Yes, it does activate automatically, but it doesn't confirm activation (at least when I did it). You must have typed in your code from the Cd case at some stage though. If you haven't activated your software you get a 'you need to activate your software screen' when you start TTN2 on your PPC.



Check you have set-up correctly in GPS Status screen on your PPC. Open GPS Status (as you described in your first post), choose the GPS tab at the bottom. Then at the top choose your GPS device (TomTom Navigator GPS?), then choose the correct com port (I don't know which one cos i'm using Emtac BT GPS, but I doubt it's Serial on USB. Try them one by one ) You can only change these settings while there is no tick in the box to the left, but make sure you put the tick in the box afterwards. These settings enable TTN2 to read from your GPS receiver.



Good luck.
Back to top
View user's profile Send private message
mountain
Occasional Visitor


Joined: 18/09/2002 09:32:57
Posts: 54
Location: United Kingdom

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

I think you probably want to select "Serial Cable on Com 1".

I could be wrong but that's the setting I need for my GPS unit.



Piers

Back to top
View user's profile Send private message
chandwpl
Occasional Visitor


Joined: 16/03/2003 00:51:47
Posts: 13
Location: United Kingdom

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

A big "Thank you" to all of you.





As per Aero's and Piers suggestion, I changed to "Serial on COM1" and finally got a signal. Subsequently got my 1st navigation home (although TTN2.01 thought my house was further down the road.)



Anyway, to clear a few points arising out of this thread.....



ACTIVATION

==========

In my software installation, I was asked to input a code...which I did. Then it asked if I wanted to activate now and connect to the internet. I pressed "OK" and it went onto the net. However, no web sites popped up, nor, to date, is there any confirmation emailed to me. Would be nice if this was a little more user friendly.



I checked the next day by going onbto ttcode.com which confirmed I had activated. However, unlike others, I have never input an activation code into my PPC.



GPS SIGNAL

==========

As mentioned above, there is no advice on which port to connect to (of which there are many). In fact, there is no mention that anything should be input on this screen.



WINFAST NAV

===========

Does anyone know how to install this? I downloaded the file and unzipped it onto my PC.....One EXE file, 3 CAB files, and one INI file. Double clicked on the EXE file, and a DOS screen appeared and disappeared in under a second. Nothing is installed on my PPC though. What am I missing?



Many Many MANY Thanks to all.



Have a great Easter.



Regards,





chandwpl
Back to top
View user's profile Send private message
mountain
Occasional Visitor


Joined: 18/09/2002 09:32:57
Posts: 54
Location: United Kingdom

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

Quote: Originally posted by chandwpl on 17April2003



WINFAST NAV

===========

Does anyone know how to install this? I downloaded the file and unzipped it onto my PC.....One EXE file, 3 CAB files, and one INI file. Double clicked on the EXE file, and a DOS screen appeared and disappeared in under a second. Nothing is installed on my PPC though. What am I missing?










You can just copy the cab file (Navigator.ARM.CAB )to your iPaq, find the file (on the iPaq) using file explorer and double click on it. This will install Winfast into your memory. Job done.

If you want to install it to a storage card you will need to use CabInstl ( available here).



Piers
Back to top
View user's profile Send private message
Jtonline
Occasional Visitor


Joined: 18/04/2003 00:39:29
Posts: 16
Location: United Kingdom

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

TomTom don't give much info away about the GPS receiver in the Navigator kit do they Smile There is no mention of what the flashing light on the unit is supposed to signify (although RichDem's post above makes perfect sense)



I found that I didn't get a signal straight away when connected to my Toshiba e330 Pocket PC. On the File|GPS Status screen I needed to select "Serial Cable on Com 1" and move the little slider button so that the PocketPC remains powered up as long as it's connected to the GPS receiver. Once you make any changes to the GPS Status options you have to tap the checkmark box to apply them.
_________________
Jules

http://www.jtonline.info
http://twitter.com/jtonlineinfo
http://www.pinterest.com/jtonlineinfo
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
chandwpl
Occasional Visitor


Joined: 16/03/2003 00:51:47
Posts: 13
Location: United Kingdom

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

Piers/Jules,



Back from easter break.......hope U had anice break too.



Thanks for the advice.



Jules.....the little slider thing you were talking about.......underneath where I select "serial Cable on COM1".......on mine, if I move it to the left, the screen on the little PPC icon shows "zzzz" and if I move it to the right, then I get the "2 hands Tom Tom logo". For me, the RIGHT slider posution works. Not tested the LEFT slider.



Just for info, does anyone know what these 2 screen icons are for?



Many Thanks in advance.



Regards



chandwpl
Back to top
View user's profile Send private message
chandwpl
Occasional Visitor


Joined: 16/03/2003 00:51:47
Posts: 13
Location: United Kingdom

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

Sorry all.....just found the answer



http://www.pocketgpsworld.com/forum/display_topic_threads.asp?ForumID=62&TopicID=1901&PagePosition=2



Best Regards,



chandwpl
Back to top
View user's profile Send private message
chandwpl
Occasional Visitor


Joined: 16/03/2003 00:51:47
Posts: 13
Location: United Kingdom

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

Hi All,



Just for info, I also sent a copy of my original posting to the TomTom Helpdesk.



Here's what I got back (ie ref GPS status 2nd screen)



As mine works now, I'm hoping this may helps others.



Regards,



chandwpl

===================

Dear Sir,



Thanks for your mail.



Please do the following:



- Go to the TomTom GPS software

- Select SIRF 4800

- Tick the box to turn GPS on

- Wait for 10 seconds



- Remove the tick from the box

- Select NMEA0183 again

- Tick the box to turn the GPS on



Regards,



TomTom Customer Services

===================
Back to top
View user's profile Send private message
Dave
Frequent Visitor


Joined: Sep 10, 2003
Posts: 6460
Location: UK

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 8:04 am    Post subject: Newbie Help Please - no GPS signal Reply with quote

chandwpl, thanks for this. This is effectively what we suggest although doing it through WinFast Navigator, the main reason why we don't suggest this through TTNav GPS screen is that you can actually check the diagnostics a little easier through WinFast Navigator to see what it's doing.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website







Posted: Today    Post subject: Pocket GPS Advertising

Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Pocket GPS World Forum Index -> TomTom Software-Only Products All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Make a Donation



CamerAlert Database

Click here for the PocketGPSWorld.com Speed Camera Database

Download Speed Camera Database
21.094 (27 Sep 23)



WORLDWIDE SPEED CAMERA SPOTTERS WANTED!

Click here to submit camera positions to the PocketGPSWorld.com Speed Camera Database


12mth Subscriber memberships awarded every week for verified new camera reports!

Submit Speed Camera Locations Now


CamerAlert Apps



iOS QR Code






Android QR Code







Terms & Privacy


GPS Shopping